Capacitatea de a simți diferite emotii a fost data de Dumnezeu la creerea omului pentru ca Dumnezeu a vrut sa fim asemanatori Lui in aceasta privinta. Biblia vorbeste deseori de sentimentele lui Dumnezeu: iubire, manie, etc.  Emotiile si sentimentele date de Dumnezeu la creere au fost foarte bune si benefice dar desigur ca odata cu caderea si decaderea omului prin pacat, si acestea au fost afectate si nu sunt cum ar trebui sa fie. E nevoie sa le analizam si sa incercam sa le comformam Cuvantului lui Dumnezeu, exact asa cum trebuie sa ne controlam gandurile: 2 Cor 10:5 “… și orice gînd îl facem rob ascultãrii de Hristos.“ La fel Evr. 4:12 arata cum Cuvantul lui Dumnezeu ne ajuta sa vedem unde sentimentele si gandirile noastre nu se comformeaza Scripturii:

Evrei 4:12  Cãci Cuvîntul lui Dumnezeu este viu și lucrãtor, mai tãietor decît orice sabie cu douã tãișuri: pãtrunde pînã acolo cã desparte sufletul și duhul, încheieturile și mãduva, judecã simțirile și gîndurile inimii.

Cand citim Biblia ne simtim judecati in gandurile si intentiile noastre rele – si daca luam masuri sa ne curatam, nu vom avea nevoie de masuri mai aspre din partea lui Dumnezeu.

Ce este frica – a fost intrebarea mai specifica cu privire la sentimente.  Biblia vorbeste atat in mod pozitiv cat si in mod negativ despre frica, deci frica este buna cand e exercitata potrivit Cuvantului Lui Dumnezeu.

Cateva scripturi care descriu frica de Domnul pe care suntem indemnati sa o avem:

Pro_1:7  Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii; cei fãrã minte disprețuiesc înțelepciunea și stãpânirea de sine.

Pro 8:13  Frica de Domnul este urîrea rãului; trufia și mîndria, purtarea rea și gura mincinoasã, iatã ce urãsc eu.

Pro_14:27  Frica de Dumnezeu este un izvor de viațã, ca sã putem scãpa de cursele morții.

Pro_15:16  Mai bine puțin întru frica lui Dumnezeu, decât vistierie mare și tulburare (multã).

Pro_15:33  Frica de Dumnezeu este învãțãturã și înțelepciune, iar smerenia trece înaintea mãririi.

Pro_16:6  Prin iubire și credințã se ispãșește pãcatul și prin frica de Dumnezeu te ferești de rele.

Exista si o frica de oameni sau de lege care e potrivita:

Rom_13:7  Dați tuturor ce sînteți datori sã dați: cui datorați birul, dați-i birul; cui datorați vama, dați-i vama; cui datorați frica, dați-i frica; cui datorați cinstea, dați-i cinstea.

1Pe_2:18  Slugilor, fiți supuse stãpînilor voștri cu toatã frica, nu numai celorce sînt buni și blînzi, ci și celor greu de mulțãmit.

Si acum cateva scripturi care descriu o frica nepotrivita, de care trebuie sa incercam sa ne debarasam prin credinta in Dumnezeu:

Pro 29:25  Frica de oameni este o cursã, dar cel ce se încrede în Domnul n’are dece sã se teamã.

Pro_3:25  Sã nu te temi de frica fãrã veste și nici de vreo nãvalã a celor pãcãtoși.

1 Ioan_4:18  În dragoste nu este fricã; ci dragostea desãvîrșitã izgonește frica; pentrucã frica are cu ea pedeapsa; și cine se teme, n’a ajuns desãvîrșit în dragoste.

In concluzie, trebuie sa ne temem sa nu facem ceva neplacut Domnului, pentru ca vrem sa-I aducem onoare si lauda prin purtarea noastra.  Deasemenea sa ne facem datoriile noastre in societate si la serviciu, daca nu, putem sa ne temem ca vom suferi consecintele, si pe buna dreptate.