Iubiti frati si surori am o deosebita placere sa fiu impreuna cu voi aici, si sa invatam din Cuvintul lui Dumnezeu, adevaruri care ne sfintesc.

As dori sa cugetam asupra   unor invataturi date Biserici din Corint de ap. Pavel .Ca niste intristati,si totdeauna suntem veseli : Ca niste saraci si totusi imbogatim pe multi ;ca neavind nimic,si totusi stapinind toate lucrurile 2Cor 6:10.

Verselul pe care il vom   analiza este impartit in trei parti. Noi ne vom referi in mod special la partea a doua a versetului, dupa cum am intitulat si tema.Dar vom atinge pe scurt si celelate parti a versetului.

Bucuria la care se refera apostolul nu este in mod necesar zgomotoasa,cum o intelege lumea.Copii lui Dumnezeu au o bucurie care vine din pacea inimi,pacea lui Dumnezeu care intrece orce pricepere,din aprecierea planului si caracterului lui Dumnezeu,din fagaduintele pline de bunatate a Tatului Ceresc, din increderea neclintita in bratul Lui puternic si milos.Bucuria pe care o avem   este constanta,daca suntem cit mai mult in apropierea Domnului. De aceea apostulul ne incurajeaza prin cuvintele   din Filipeni 4:4.”Bucurati-va totdeauna in Domnul iarasi zic:Bucurati-va”.Desigur ca in timpul prezent putem aveam bucurii mai pronuntate in mod special in aceste zile cind suntem impreuna aici in asa numar mare,cind privirile,zimbetele noastre,cuvintele   de salutare si binecuvintare   ne umplu inimile unii altora de bucurie.Cit de mult avem nevoie de asa incurajari si sustineri,ca si crestinii din timpul apostului.Totusi trebuie sa avem capacitatea sa ne bucuram si in necazuri.Supararea si necazurile pot si probabil adesea vor putea sa se reverse ca un potop,dar Domnul va fi Sprijinul si Puterea noastra in orce experienta pe care el o va perminte.Sufletul care niciodata n-a cunoscut disciplinarea facuta de suparari si necaz n-a invatat inca ce este bucuria si pretuirea dragostei si ajutorului Domnului.”Multe sunt necazurile celui drept dar Domnul Il scapa din toate”Ps.34:19.

Daca Domnul nostru care a implinit perfect voia lui Dumnezeu in cei trei ani si jumatate,totusi nu a fost scutit de ceasul incercari,cind a fost cuprins de o intristare de moarte. Atunci si noi ne putem astepta ca sa fim expusi la incerari asemanatoare. Dar sa fim credinciosi fagaduintii, ca toate lucrurile lucreaza spre binele celor Cel iubec pe Domnul.Daca vine vreun ceas de intristare si il invingeti,bucutati-va iarasi”Lumina este semanata pentru cel drept si bucuria pentru cel cinstit cu inima “ Ps.97:11. Bucuria care ne umple inimile, vine din lumina adevarului care ne desteapta inimile.

Capacitatea noastra de a ne bucura   acum nu este aceiasi cu cea pe care o vom aveam in curind,dar acum este posibil sa avem micile noastre vase pamintesti atit de pline cit pot ele tine din bucuria Domnului.”Daca ma iubeste cineva va pazi cuvintul meu si Tatal meu il va iubi. Noi vom veni la el si vom locui impreuna cu el “ Ioan 14:23. Intr-o aemenea companie poate vreun crestin s-a nu reuseasca sa obtina macar o masura din bucuria in Domnul?Nu,daca credinta sa   imbratiseaza fagaduinta si o tine,obtinerea bucurii in Domnul va urma cu siguranta,si cu cit mai mult credinta lui apuca fagaduinta cu atit mai mult va vedea implinirea ei si cu atit mai imbelsugata va fi bucuria lui; pentruca in prezenta   Domnului este bucurie nespusa,indiferent de conditii si imprejurari.”Bucuria Domnului este taria voastra”Nem.8:10.

Sa incercam dragi frati si surori sa-I ajutam si pe altii sa se bucure de aceasta bucurie sfinta, si pe cei ce sunt in necazuri,dificultati,descurajari,cei care inca nu au invatat sa se bucure oriunde,oricind , in orice imprejurari la gindul ca Domnul ne supravegheaza pasii nostri cind mergem pe aceasta cale ingusta.

Acum ajunsi la subiectul   nostru principal pe care intentionez sa-l scot in evidenta as dori   sa-l mentionez printr-o intrebare: Cum fiind saraci,putem imbogatii pe altii? La inceput privita acesta declaratie a apostolului pare foarte contradictorie. Dar sa privim aceasta expresie   misterioasa din punctul de vedere divin.S-a incepem analiza acestor cuvinte cu dovezii scripturale”Caci in El ati fost imbogatiti in toate privintele cu orice vorbire si cu orice cunostinta.In felul acesta marturia despre Hristos a fost bine intarita in mijlocul vostru, asa ca sa nu duceti lipsa de nici un fel de dar in asteptarea aratarii Domnulul nostru Isus Hristos”1Cor1:5-7.

Domul nostru Isus este cel mai mare exemplu de negare de sine in interesul altuia. El a fost bogat in posesiunea naturi spirituale cu toata   gloria si onoarea ei. Totusi pentru noi el a devenit sarac, luind natura umana ca sa poata rasucumpara lumea.S-a umilit de buna voie, a purtat sarcinile noastre, a fost batjocurit pina la moarte,si inca moatre de cruce.Si toate acestea le-a facut pentru noi ,ca prin sacrificarea vietii Sale umane noi sa devenim bogatii,sa putem primi de la Dumnezeu favoarea   de a ne numi fii,si toate fagaduintele cele mai alese si generoase sa ne apartina noua ,celor neinsemnati si umili copii ai Sai.Si deci fiindca Domnul nostru este un model pentru noi in toate privintele , suntem indemnati de apostol sa avem acelasi spirit si sa impartasim cu altii orice ne da El din fovorurie pamintesti sau spitituale, dupa cum avem ocazia.”Ascultati ,preaiubitii mei frati; nu a ales Dumnezeu pe cei ce sunt saraci in ochii lumei acesteia,ca sa-i faca bogati in credinta si mostenitori ai imparatiei,pe care a fagaduit-o celor Ce-l iubesc?”Iac.2:5. “ Si fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora.Dar toate aceste lucruri le face unul si acelasi Duh, care da fiecaruia in parte,cum voieste”.1Cor.12:7,11.Avem multa nevoie de aceste bogatii spirituale,pe care Domul ni le acorda   treptat ca sa le putem insusi,cu cit mai mult ne debarasam de interesele egoieste,scopuri si planuri pamintesti ,punind totul in seviciul Domnului si al Adevarului. Cu cit mai mult ne dezbracam   de eul propriu, cu atit mai mult   crestem in asemanare cu Domnul nostru.Roadele Spiritului   Sfint sint mai evidente   in fiinta noastra;rabdarea,bunatatea,evlavia,blindeta ,dragostea de frati ,iubirea de oameni.”Bunavointa Domnului imbogateste si el nu lasa si fie urmata de vreun necaz .Prov.10:22

Apostolul Pavel indeamna iarasi pe cei din Corint cu urmatoarele cuvinte :”Dupa cum sporiti in toate lucrurile;in credinta,in cuvint, in cunostinta, in orice rivna, si in drogostea voastra pentru noi, cautati sa sporiti si in aceasta binefacere “(adica in darnicie).Pavel este un bun exemplu pentru noi ,ca a fost gata sa isi cheltuie viata , influienta, capacitatea, avind un zel fierbinte pentru evanghelia lui Hristos; de a o vesti neamurilor, si scrie celor din Roma :”Caci doresc ca sa va vad ca sa va dau vreun dar duhovnicesc pentru intarirea voastra. Eu sunt dator si Grecilor si Barbarilor, si celor invatati si celor ne invatati:Astfel, in ce ma priveste pe mine am o vie dorinta sa va vestesc Evanghelia voua celor din Roma” Rom.1:11,14,15. Pavel si coloboratorii sai de slujba au facut pe multi bogati in speranta ,bogati in credinta ,bogati in iubire si indurare etc.

Dar cum putem face noi pe alti bogati,care sunt saraci in aceste haruri?Noi ar trebui sa-i ajutam pe cei   care cauta pe Domnul dintr-o inima curata si nu au avut   ocazia pina in prezent sa-l cunoasca .Trebuie sa facem tot ce ne sta in puterile noastre sa-i ajutam pe toti acei care au urechi de auzit, sa-I instruim in privinta Celui Suveran,a vointii Sale, a scopurilor Sale , a planului Sau , a caracterului Sau; caci aceste sunt   asociate cu fiecare afacere a vietii.Aceasta instruire,pentru cei ce o primesc, devine cel mai bun ajutor, pentru o gindire potrivita, o traire potrivita,o comportare corecta,caci aceasta este calea lui Dumnezeu.Si aceasta cale devinde calea tuturor celor care sunt consacrati sa faca voia Sa, sa mearga in urmele lui Isus. Si fiindca acasta Veste Buna ne-a adus mare binecuvintare si sfintire,noi ar trebui sa fim animati de acesta lucrare, improspatindui pe altii dupa cum si noi am fost improspatati,mingiindui dupa cum si noi am fost mingiiati, imbogatindui dupa cum si noi am fost   imbogatii.

Acesta   in Scripturi este numita Vestea Evangheliei Lui Hristos, este un mesaj de bucurie pentru orice fiinta umana care are urechi de auzit. “In adevar nu este nici o deosebire intre Iudeu si Grec ; caci toti au acelasi Domn; care esta bogat in indurare pentru toti cei cel cheama.Rom.10:12

Pe liga darul acesta mare pe care ne-am angajat sa-l facem aproapelui nostru,mai putem face alte mici daruri,care ar putea sa le schimbe viata. Majoritatea oamenilor cred ca pentu a face bine avem nevoie de bani, si fara ei nu suntem capabili sa facem fericiti pe semenii nostri. Este drept ce banii   reprezinta o acumulare de timp. Pentru a cistiga bani trebuie sa   cheltuim timp, si orcine doneaza o suma de bani, doneaza din timpul sau ,echivalent cu banii.Dar noi stim ca multi din poporul Domnului nu sunt bogati material . Deci daca nu avem bani   ce putem noi oferi celor care au nevoie de ajutorul nostru? Una   dintre cele mai usoare moduri este sa aratam fericiti si astfel sa inspiram fericire in altii.Aratati fericiti si incercati astfel sa-I faceti fericiti si pe altii. Si in al doilea rind, daca nu avem bani ,putem oferi un cuvint amabil , un ton placut, putina politete, un zimbet,oricind este potrivit.Cuvintele bune nu vor muri niciodata, si expresiile care merg cu ele sunt unele din modurile de   a face bine tuturor oamenilor, dupa cum avem ocazia.” Ideamna-i sa   faca bine, sa fie bogati in fapte bune , sa fie darnici, gata sa simta impreuna cu altii asa ca sa-si stringa pentu vremea viitoare   drept comoara o buna temelie pentru ca sa apuce adevarata viata” 1Tim .6:18,19. Deci vedem o mare deosebire intre bogatiile pamintestii si comorile ceresti, care sunt incomparabile in valoare.

Acesta o putem vedea din conversatia Domnului nostru cu tinarul bogat.Pe acest tinar il framinta intrebarea : Cum putem mosteni viata vesnica? EL cauta sa vada     ce trebuia sa mai faca ca sa traiasca vesnic .Probabil ca l-a recunoscut pe Domnul ca fiind cel care ar putea   sa-l invete ce trebuie sa faca. Dar raspunsul Domnului l-a intristat foarte mult :” Vinde tot ce ai , da la saraci si vei avea o comoara in cer.Apoi vino   ia-ti crucea si   urmeaza-Ma”Marcu 10:21. Domul a cunoscut ca inima lui era buna , fiindca Isus l-a iubit, dar nu era gata de a face acest sacrificiu.Bogatiile lui nu erau daunatoare prin ele insele.Dumnezeu este cel mai bogat;Avraam din vechime   a fost foarte bogat. Dificultatea era ca tinarul si-a lipit inima de bogatii astfel atunci cind a venit timpul incercarii daca iubea mai mult bagatiile   sau pe Dumnezeu , el a demonstrat ca iubea pe Dumnezeu si vointa divina mai putin decit isi iubea avearea paminteasca . Dumnezeu a pus in mod intentionat   lucrurile asa incit   nu putem fi in acelasi timp servitori   ai bogatiei si servitori ai lui Dumnezeu . Noi nu trebuie   sa avem   idoli- fie avere, fie faima , sau tihna egoista-care ne-ar putea indeparta   de devotamentul fata de Dumnezeu si sa ne ispiteasca sa ignoram binecuvintarile bogate pe care el le ofera acum celor credinciosi. Daca la popolul tipic a lui Dumnezeu totul era reglementat prin lege . Semintiei lui Levii nu le-a fost impartit   pamint in tara   Canaanului. Atunci sub aranjamentul   legamintului de jertfa totul trebuie sa facem benevol, voluntar, din iubire. Acesta oferta   este foarte generoasa, incit   cei care au o minte sanatoasa nu o pot respinge , din contra toate lucrurile le fac din placere. Desigur daca tinarul bogat l-ar fi intrebat mai departe pe Domnul cum ar putea realiza mai bine aceasta chestiune : Domnul Isus cred i-ar   fi spus cam asa:” Da   totul lui Dumnezeu , si apoi ca administrator a Lui , imparte   comform intelepciuni pe care Dumnezeu ti-o va da comform conducerilor Sale providentiale. Nici   chiar acesta predare deplina a averilor pamintesti n-ar fi suficienta , pentru cineva care vrea sa cistige un loc in clasa imparatiei .El trebuie sa faca mai mult , trebuie sa fie activ in serviciul Domnului , sa-si i-a crucea , sa practice negarea de sine si sa urmeze cu rabdare pe calea ingusta   a sacrificiului de sine, in urmele Rascumparatorului , chiar pina la moarte .”Petru a   inceput sa zica: Iata ca noi am lasat totul si Te-am urmat . Isus   a raspuns” Adevarat va spun   ca nu este nimeni , care sa fi lasat casa , sau fratii, sau surori, sau tata , sau mama , sau nevasta, sau copii, sau holde, pentru Mine si pentru Evanghelie, si sa nu primeasca acum , in veacul acesta ,deo suta de ori mai mult case,frati ,surori , mame, copii si holde,impreuna cu prigoniri , iar in veacul viitor , viata vesnica “Marcu10:28-30.Cit de adevarte sunt aceste   fagaduinte a Domnului nostu! Noi avem fratii surori care au aceiasi credinta ca si noi, au aceiasi speranta si nazuinta   au acelasi obiectiv de a face   cit mai mult vointa Domnului , de a dezvolta cit mai mult din roadele Spiritului ,pentru asi forma un caracter asemenea caracterului perfect al Capului nostru Domnul Isus . Dar ca sa putem ajunge la viata vesnica trebuie sa trecem si prin multe incercari in viata prezenta pentru a ne intari   si mai mult credinta in fagaduintele lui Dumnezeu .

Dumnezeu vrea ca noi sa nu ne lipim   inimile de comorile pamintesti   care sunt inselatoare. Citi si-au cladit sperantele   pe lucruri pamintesti   doar pentru a afla ca ele   nu sunt decit baloane   de sapun iluzori , inselari , care la sfirsit lasa inima frinta , zdrobita si goala ! Bogatia adunata cu greu   si administrata cu mare grija poate disparea intr-o noapte . Si daca inima se centreaza in ele , fiind intr-o clipa supusa disparitiei , lasa viata pustie si disperata , cu atit mai mult cu cit sperantele pe care ele le-au inspirat sunt mai mari .

Cu adevarat, in acesta zi a noastra ,   poate ca nicioadata inainte , toti cei care au spititul unei minti sanatoase in vreun grad, sa doreasca o comoara care va fi sigura , o stinca pe care isi pot fixa picioarele , una care va tine sigur  in aceste zile de stres si nesiguranta , cind oamenii simt ca totul   le fuge de sub picioare , cind nimic ce este pamintesc nu este sigur , ca frica si necazul sunt peste tot . Intru-un timp ca acesta   cit de binecuvintati suntem noi   , care suntem adapostiti   sigur in deschizatura Stincii Veacurilor, care nu poate fi clatinata nici de cea mai puternica zguduire a cutremurului de pamint! Cit de nespus de scumpa este comoara pe care noi am adunat-o in cer, caci noi stim ca comoara noastra este in siguranta, unde nici o furtuna, nici un val nu o poate   atinge. Fiindca sunt in siguranta la   Domnul nostru   si putem cinta impreuna   cu poetul :

Tot binele ce e:\ Vine din   mina Ta:\   Pina Hristos va fi   bogat:\ Eu nu pot fi sarac:\

Atunci   dragi frati si surori in Hristos   sa ne atintim ochii asupra lucrurilor ceresti, vesnice. Sa     stringem tot mai mult   comori unde :Nici molia, nici rugina nu le strica si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura”Matei 6:20 . Daca inimile noastre sunt la comorile ceresti , atunci dezamagirile si suferintile vietii prezente nu ne pot     birui. Toate lucrutile care sunt vrednice se aspiratia fiilor spirituali ai lui Dumnezeu sunt adevaratele noastre comori ceresti, si ele sunt singurile lucruri care merita. Toate aceste comori ceresti le pastreaza Dumnezeu in siguranta pentru cei ce-si devedesc credinciosia lor fata de Domnul in toate incercarile , greutatile   si probele care sunt pe cale. Crestinul care cunoaste aceste lucruri despre viitor si care traieste in anticiparea lor are o bucurie si o pace despre care lumea nu stie nimic. O saptamina traita astfel merita mai mult decit o viata intreaga traita cu lucrurile pe care le are de oferit lumea . Si daca noua ne place acum sa traim viata cea noua si   sa intram prin credinta in lucrurile pe care le are Domnul   in pastrare pentru noi cum va fi implinirea!   Daca     prin pierderea sperantei si credintei am pierde mult in prezent   , cum ar fi sa pierdem aceste lucruri pe vecie!Trebuie sa apreciem favoarea iubitoare a lui Dumnezeu ca fiind mai buna decit viata paminteasca altfel nu suntem vrednici de El si nu suntem dintre cei pe care El ii cauta   cind incepem sa cintarim     si sa comparam partasia cu Dumnezeu si sperantale eterne , cu iubirile pamintesti , legaturile familiare, ambitiile si placerile pamintesti , toate acestea din urma par chiar lipsite de importanta, praf comparat cu aur pur   si din acest punct de vedere   le adandonam pe toate cu bucurie , renuntind insasi la viata pentru favoarea lui Dumnezeu “Fiindca bunatatea ta pretuieste mai mult decit viata, buzele mele te vot lauda”Ps 63:3.

Fie ca ingrijirea si bunatatea lui Dumnezeu     sa fie asupra tuturor celor cel cauta dinta-o inima curata. Amin

Moldova Fr. Iacob Racovet