Biblia da reguli cu privire la divort si recasatorie pentru trei situatii diferite, prezentate in cele ce urmeaza.

  1. Sub legea Iudaica regula este data in Deut 24:1-4

Deu 24:1  “De va lua cineva femeie și se va face bãrbat ei, dar ea nu va afla bunãvoințã în ochii lui, pentru cã va gãsi el ceva neplãcut la ea, și-i va scrie carte de despãrțire, i-o va da la mânã și o va slobozi din casa sa,

Deu 24:2  Iar ea va ieși și, ducându-se, se va mãrita cu alt bãrbat.

Deu 24:3  Dar dacã și acest din urmã bãrbat o va urî și-i va scrie carte de despãrțire și i-o va da la mânã și o va slobozi din casa sa, sau va muri acest din urmã bãrbat al ei, care a luat-o de soție,

Deu 24:4  Bãrbatul ei cel dintâi care a lãsat-o nu o poate lua iar de soție, dupã ce a fost întinatã, cã aceasta este urâciune înaintea Domnului Dumnezeului tãu; sã nu întinezi pãmântul, pe care Domnul Dumnezeul tãu ti-l dã de moștenire.

 

Potrivit cu Deuteronom 24:1, daca barbatul gaseste ceva neplacut in sotia lui, poate sa ii dea un certificat de divort. Scriptura nu specifica ce este acest lucru neplacut, deci prin implicatie poate fi orice.  Stim ca nu este vorba de adulterie pentru ca pedeapta pentru adulter este moartea, data in Leviticul 20:10.

Isus ne spune ca intentia lui Dumnezeu in casatorie este de a fi permanenta, dar permisiunea de a divorta a fost data evreilor datorita ‘impietririi’ inimii lor:

Mat 19:7  „Pentru ce dar”, I-au zis ei, „a poruncit Moise ca bãrbatul sã dea nevestei o carte de despãrțire, și s’o lase?”

Mat 19:8  Isus le-a rãspuns: „Din pricina împietririi inimilor voastre a îngãduit Moise sã vã lãsați nevestele; dar dela început n’a fost așa.

  1. A doua situatie este pentru biserica, cei ce si-au dat viata ca sa urmeze pe urmele lui Isus. Pentru ei Isus ridica standardul mult mai sus – pacatul nu este numai in fapt ci incepe in inima cu o intentie nepotrivita. Deasemenea impietrirea inimii, care a fost permisa in cazul evreilor, nu este permisa in cazul Crestinilor.

Mat 5:27  Ați auzit cã s’a zis celor din vechime: „Sã nu preacurvești.”

Mat 5:28  Dar Eu vã spun cã ori și cine se uitã la o femeie, ca s’o pofteascã, a și preacurvit cu ea în inima lui.

Mat 5:29  Dacã deci ochiul tãu cel drept te face sã cazi în pãcat, scoate-l și leapãdã-l dela tine; cãci este spre folosul tãu sã piarã unul din mãdularele tale, și sã nu-ți fie aruncat tot trupul în gheenã.

Mat 5:31  S’a zis iarãș: „Oricine își va lãsa nevasta, sã-i dea o carte de despãrțire.”

Mat 5:32  Dar Eu vã spun cã ori și cine își va lãsa nevasta, afarã numai de pricinã de curvie, îi dã prilej sã preacurveascã; și cine va lua de nevastã pe cea lãsatã de bãrbat, preacurvește.

In versetul 5:32 Isus spune ca divortul este permis numai in caz de curvie pentru cei credinciosi.  In astfel de situatii cel ofensat poate sa divorteze si este liber sa se recasatoreasca daca doreste, dar numai in Domnul 1 Cor 7:39.

Daca un credincios divorteaza din alte motive da celuilalt prilej de pacatuire si este vinovat daca acesta preacurveste.

Deci pentru crestini divortul trebuie evitat, dar daca are loc, trebuie sa ramana necasatoriti sau sa se impace la loc.

1Co 7:10  Celor cãsãtoriți, le poruncesc nu eu, ci Domnul, ca nevasta sã nu se despartã de bãrbat.

1Co 7:11  (Dacã este despãrțitã, sã rãmînã nemãritatã, sau sã se împace cu bãrbatul ei.) Și nici bãrbatul sã nu-și lase nevasta.

3.A treia situatie adresata este pentru ‘restul’ situatiilor sau ‘ceilalti’, cum spune Ap. Pavel in 1 Cor 7:12 – casatorii in care numai unul este credincios, iar partenerul este necredincios.

1Co 7:12  Celorlalți le zic eu, nu Domnul: Dacã un frate are o nevastã necredincioasã, și ea voiește sã trãiascã înainte cu el, sã nu se despartã de ea.

1Co 7:13  Și dacã o femeie are un bãrbat necredincios, și el voiește sã trãiascã înainte cu ea, sã nu se despartã de bãrbatul ei.

1Co 7:14  Cãci bãrbatul necredincios este sfințit prin nevasta credincioasã și nevasta necredincioasã este sfințitã prin fratele; altmintrelea, copiii voștri ar fi necurați, pe cînd acum sînt sfinți.

1Co 7:15  Dacã cel necredincios vrea sã se despartã, sã se despartã; în împrejurarea aceasta, fratele sau sora nu sînt legați: Dumnezeu ne-a chemat sã trãim în pace.

1Co 7:16  Cãci ce știi tu, nevastã, dacã îți vei mîntui bãrbatul? Sau ce știi tu, bãrbate, dacã îți vei mîntui nevasta?

Crestinului nu ii este permis sa caute divortul, numai in caz de curvie. Acesta trebuie sa exemplifice un character crestinesc pentru a-si influenta familia spre Dumnezeu.

Daca cel necredincios divorteaza de cel credincios, atunci acesta din urma ramane liber si poate sa se recasatoreasca in Domnul daca doreste.