UNELE CALCULĂRI ALE CICLURILOR JUBILIARE

R 4778b W. T. 1 martie 1911 (pag. 76-77)

Dragă frate Russell:

Calcularea Ciclurilor Jubiliare (aşa cum este publicată în numărul din septembrie al Overland Monthly, 1910) începând a se socoti de când Israel a intrat în ţara Canaanului, este atât de remarcabil de simplă încât sunt surprins că nu mi-a atras atenţia mai devreme; aşa cum stau lucrurile, aceasta a adăugat un nou punct de vedere încât, anumite întrebări care într-un fel m-au nedumerit înainte, fiind acum cu totul clarificate în mintea mea, le notez pentru a le supune analizei tale. Acestea sunt după cum urmează:

1. De ce n-a sărbătorit Israel în ţară 20 de Jubilee în loc de numai 19, înainte ca marele Ciclu de 50 de Jubilee să înceapă a se socoti, astfel încât ciclul întreg de 70 de Jubilee să fie complet?

2. De ce au rămas evreii în ţara lor 19 ani după celebrarea ultimului Jubileu tipic? De ce nu au mers imediat în captivitate?

3. A simbolizat ceva pustiirea de 70 de ani? Dacă este aşa, ce?

Ca rezultat al articolului tău din Overland Monthly, am fost ajutat la rezolvarea acestor chestiuni şi îţi trimit aici calculele şi concluziile pentru oricare comentarii sau idei în plus pe care le-ai putea avea sau sugera.

PRIMA CALCULARE

Aceasta este înţelegerea mea a calculării tale aşa cum este prezentată în Overland Monthly:

„Ca să fie împlinit cuvântul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, până ce ţara s-a bucurat de sabatele ei şi s-a odihnit tot timpul cât a fost devastată, până la împlinirea celor şaptezeci de ani.” 2 Cron. 36:17-21.

În citatul de mai sus găsim că numărul întreg de ani jubiliari pe care Domnul i-a propus pentru Israel sunt 70, care marchează 70 de cicluri sau perioade de timp. Fiecare ciclu a fost de 49 de ani şi Jubileul lui al 50-lea an.

De 70 de ori acest număr (de 50 de ani) ar fi

………………..3.500 de ani.

Şi această perioadă, măsurată de când Israel a intrat în Canaan, care a avut loc înainte de data cunoscută ca anul 1 d. Cr.

…………………1.575 de ani.

Prin umare, anii de la 1 d. Cr., pentru a completa perioada de mai

sus, de 3.500 de ani, sunt…………..1.925 de ani.

Ori 1925 d. Cr. marchează data când numărul deplin al Jubileelor lui Israel ar fi fost împlinite aşa cum este indicat de Domnul prin Ieremia profetul.

A DOUA CALCULARE

Această calculare este bazată pe Jubilee din punctul de vedere al Legii care i-a fost dată lui Israel ca naţiune şi la care ei s-au obligat, şi care s-a împlinit şi se împlineşte acum cu privire la evrei. Lev. 26.

Această calculare în nici un caz nu se opune vederii aşa cum este exprimată în Studiile în Scripturi, Vol. 2, capitolul 6, paragraful 2, pagina 180; de asemenea pagina 181; ci o consideră numai cu privire la naţiunea iudee şi la ţara lor, şi nu cu privire la restabilire sau la Jubileul antitipic aşa cum este prezentat în Studii în Scripturi, Vol. 2.

Înmulţirea Sabatului sau a zilei a 7-a cu 7 (7×7=49) indica Cincizecimea, ziua a 50-a, sau ziua Jubiliară, care urma.

Înmulţirea Sabatului sau a anului al 7-lea cu 7 (7×7=49) forma ciclul care indica şi ducea la anul al 50-lea sau anul Jubileu.

Înmulţirea Sabatului sau a anului al 50-lea cu 50 (50×50=2.500) forma ciclul care indica şi ducea la ciclul al 51-lea sau ciclul Jubiliar.

După cum ziua de Jubileu nu era sărbătorită în ultima sau a 49-a zi, ci în ziua următoare sau a 50-a, iar anul Jubileu nu era sărbătorit în ultimul sau al 49-lea an, ci în cel următor sau al 50-lea an, tot aşa ciclul Jubiliar (de 50 de ani) nu era sărbătorit în ultimul sau în al 50-lea ciclu, ci în cel următor sau în al 51-lea ciclu.

Legea cerea ca acolo unde sistemul tipic se sfârşea, să înceapă socotirea celui antitipic.

Numărul total de ani ai Marelui Ciclu.

. . . . . 2.500 de ani.

De la sărbătorirea ultimul Jubileu de către Israel până la anul 1 d. Cr. . . . . . . 625 de ani.

Numărul de ani de la anul 1 d. Cr. necesari pentru a completa ciclul de 2.500 de ani.

. . . . . 1.875 de ani.

Dacă anul 1875 d. Cr. marchează sfârşitul Marelui Ciclu de 50×50 ani, apoi următorii 50 de ani, sau de la 1875 d. Cr. la 1925 d. Cr., vor fi Ciclul Jubileului sau perioada de timp în care evreii vor fi reveniţi la posesiunile lor. (Această dată, 1925 d. Cr., după cum am văzut, este data pe care iniţial Iehova a intenţionat-o să marcheze numărul deplin al Jubileelor lui Israel.) Şi cât de bine este aceasta în acord cu sfârşitul Timpurilor Neamurilor, care se termină în timpul acestei perioade a Jubileelor; arendarea puterii lor sfârşindu-se, permite ca Legea să fie împlinită faţă de evreu, care poate acum să intre în posesiunile lui.

Aici avem cheia problemei privitoare la sărbătorirea a numai 19 şi nu a 20 de cicluri înainte ca Marele Ciclu (de 50×50 de ani = 2.500 de ani) să înceapă a fi socotit. Ultimul sau al 20-lea ciclu de 50 de ani a fost rezervat pentru Ciclul Jubileu care să urmeze Marelui Ciclu.

Jubilee sărbătorite în ţară de către evrei……19

Jubilee reprezentate în Marele Ciclu …….50

Perioada de Jubileu reprezentând timpul în care evreul, conform cu sărbătorirea Jubileului, ar trebui să

se întoarcă la posesiunile lui……………….…1

70

A TREIA CALCULARE

„Şi să sfinţiţi astfel anul al cincizecilea, să vestiţi libertatea în ţară pentru toţi locuitorii ei: acesta să fie pentru voi un jubileu; fiecare din voi să se întoarcă la moşia lui şi fiecare din voi să se întoarcă în familia lui.

Anul al cincizecelia să fie pentru voi anul Jubileu; să nu semănaţi, să nu seceraţi ce vor aduce ogoarele de la ele şi să nu culegeţi via netăiată.” Lev. 25:10, 11.

Aici avem două afirmaţii cu privire la anul Jubileu:

1. ÎNTOARCEREA fiecărei persoane la posesiunea sa; şi

2. ODIHNA ţării.

„Atunci ţara se va bucura de sabatele ei, tot timpul cât va fi pustiită şi cât veţi fi în ţara vrăjmaşilor voştri; atunci ţara se va ODIHNI şi se va bucura de sabatele ei. Tot timpul cât va fi pustiită, va avea ODIHNA pe care n-o avusese în sabatele voastre, când o locuiaţi.” Lev. 26:34, 35.

Aici găsim din nou că deşi Israel a sărbătorit Jubileul când ei au trăit în ţară şi fiecare om poate că s-a întors la posesiunile şi la familia sa în perioada Jubileului, cu toate acestea Domnul declară că ţara „nu s-a ODIHNIT” în Sabatele sale când ei au locuit în ea.

Astfel Domnul a prevăzut aspectul ODIHNEI Jubileului pentru ţară când Israel a mers în captivitate pentru 70 de ani, şi aici cele 70 de Jubilee de ODIHNĂ au fost împlinite pentru ţară, dar în acel timp, celălalt aspect al Jubileului a fost neglijat (ÎNTOARCEREA fiecărui om la posesiunea lui şi la familia lui), căci noi găsim că este adevărat chiar opusul acestei condiţii. Evreii, în loc de a se întoarce la posesiunile lor în timpul acela, au fost în captivitate şi au servit Împăratului Babilonului.

Cum, deci, şi când va fi împlinit acest aspect al Jubileelor, al întoarcerii?

După cum este arătat în Studiile în Scripturi, Vol. II., cap. 6, Israel a sărbătorit 19 Jubilee înainte de a merge în captivitate, şi nu avem niciun motiv să ne îndoim că la fiecare din aceste sărbătoriri ÎNTOARCEREA poporului la posesiunile lui a fost împlinită după cum au putut ei mai bine.

Acum, deoarece 70 a fost numărul Sabatelor Jubilee sau ani de ODIHNĂ sărbătoriţi pentru ţară (în timpul captivităţii), dar numai 19 Jubilee sau ani cu aspectul ÎNTOARCERII au fost sărbătorite, când vor fi împlinite celelalte 51 de Jubilee sau ani cu aspectul ÎNTOARCERII? Noi răspundem:

70 — Numărul deplin al Ciclurilor cu Jubilee orânduite de Dumnezeu.

19 — Cicluri (cu Jubilee) sărbătorite (50 de ani fiecare). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 950 de ani

51 — Cicluri rămânând (fără Jubilee) a fi sărbătorite (49 de ani fiecare)……..2.499 de ani

Total ani . . . . . 3.449 de ani

Numărul anilor de la intrarea lui Israel în Canaan înainte de data cunoscută ca anul 1 d. Cr. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1.575 de ani

Numărul total de ani de la data cunoscută ca anul 1 d. Cr. pentru a completa perioada de mai sus, de 3.449. . . . . . . . . . . . . . . . . . .1.874 de ani

Ori anul 1874 d. Cr. completează perioada de mai sus deoarece de fapt a fost împlinită. Această dată, 1874, este chiar cu 51 de ani înainte de anul 1925 d. Cr., care, după prima calculare, este data intenţionată iniţial de Iehova ca să completeze Jubileele pentru Israel.

Aici avem cele 51 de Jubilee sau ani care să fie sărbătorite toate deodată şi nu individual cum au fost primele 19. Ce înţelepciune din partea Tatălui nostru Ceresc! Ţara s-a bucurat deja de aspectul ODIHNEI Jubileelor (în timp ce evreii serveau în captivitatea Babilonului) şi acum Israel, fiind lipsit de privilegiile aspectului ÎNTOARCERII al Jubileelor pentru 51 de Cicluri (de 49 de ani fiecare), poate sărbători cele 51 de Jubilee cu aspectul ÎNTOARCERII de la 1874 d. Cr. până în 1925 d. Cr. Şi aceasta o găsim pe deplin confirmată, căci în 1874 a fost fondată prima colonie evreiască în Palestina. (Overland Monthly, septembrie, 1910, pagina 324, al 7-lea citat din susul paginii.) Şi vedem în fiecare an înmulţirea evreilor ÎNTORCÂNDU-SE în ţara lor şi împlinind scopul acestor 51 de Jubilee.

Altă întrebare în privinţa motivului pentru care Israel a rămas în ţară 19 ani după sărbătorirea ultimului Jubileu, are răspunsul, în mintea mea, după cum urmează:

ESTE ACEASTA DUSĂ PREA DEPARTE?

Dacă o zi în Scriptură reprezintă simbolic un an, şi 7 zile marchează pentru Israel Sabatul care a fost împlinit în sistemul mai mare sau de 7 ani, n-ar reprezenta anul în mod simbolic măsura următoare mai mare a timpului, sau perioada Ciclului? Dacă este aşa, atunci, după ce aspectul tipic a încetat şi Marele Ciclu Antitipic a început să se socotească, cei 19 ani ai lui Israel în ţară şi cei 70 de ani de captivitate ar reprezenta potrivit, sau ar simboliza, cele 19 Cicluri de Jubilee pe care Israel le-a sărbătorit în ţara lor promisă, şi 70 de Cicluri sau (70 x 50 de ani = 3.500) 3.500 de ani de captivitate înainte de a li se permite să POSEDE PE DEPLIN din nou ţara.

Numărul de ani în 70 de cicluri . . . . 3.500 de ani.

Numărul de ani în care Israel a sărbătorit ultimul lor Jubileu înainte de data cunoscută ca anul 1 d. Cr . . . . . . . . . . . . . . . . .625 de ani.

Numărul de ani după data cunoscută ca anul 1 d. Cr., când se sfârşesc cele 70 de cicluri

. . . .2.875 de ani

Anul 2.875 d. Cr. este chiar după 1000 de ani de la 1875, timpul când evreii au început să se întoarcă la posesiunile lor. Atunci, credem noi, conform promisiunilor sigure ale Domnului, evreii, la fel ca toată omenirea, nu numai că vor fi stabiliţi în ţara lor, ci vor fi capabili de a o POSEDA şi o VOR POSEDA; şi aceasta va fi pentru Avraam şi pentru sămânţa lui ca POSESIUNE veşnică.

Fratele Tău, sincer pentru adevăr, în iubire,

Hal Kaup.