Proba rezistenţei este desigur una dintre cele mai aspre probe ale credincioşiei la care este supusă Biserica aleasă, corpul lui Hristos. Este proba care măsoară şi înregistrează puterea tuturor celorlalte virtuţi şi daruri şi nici un soldat al crucii nu va fi încoronat cu laurii victoriei dacă nu va ţine piept acestei probe …. În bătălia acestei zile, precum şi în toate celelalte bătălii, sforţarea duşmanului este să surprindă, să atace pe neaşteptate şi să învingă poporul Domnului. Prin urmare, singura pregătire care se poate face pentru a întâmpina astfel de pericole este veghea şi rugăciunea constantă şi îmbrăcarea întregii armături a lui Dumnezeu — Adevărul şi spiritul Adevărului. 

Noi stim din Darul Domnului ca probe ale rezistentei se pot impartii in mai multe categorii si subcategorii  .

  • Probe de rezistenta a credintei si a caracterului in cele mai aspre conditii si aproape de Domnul .
  • De rezistenta a Credintei si a caracterului in coditii dure , tot aproape de Domnul ( eu cred ca se diferentiaza aceste doua conditii aspre si dure , asa dupa cum se diferentiaza o lovitura de bici , fata de cea a unei bate , cea de bici este aspra , iar cea de bata este dura )
  • Sau cele doua conditii de mai sus dar mai departe de Domnul , chiar in pustia acestei lumi ( aici as aminti de Moise si alti Credinciosi din vechime ) . Pentru ca una este sa fi fost in pustie fara cunostinta de Domnul si alta conditie este sa fim in pustie cu cunostinta de Domnul , dar privat oarecum de posibilitatea unui studio aprofundat .

Oricum fiecarei conditii de incercare I se pot asocia foarte multe moduri de incercare , ( boli asupra celui incercat, suferinta unui membru din familie , prigoniri etc .) dar fiecare dintre noi le putem pune in categoria potrivita ( aspra sau dura , aproape de Domnul sau mai departe de Domnul ) .

DC Rabdarea R 3059, col. 2, par. 3:

Cuvântul sau mesajul lui Dumnezeu de răbdare este: “Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, ca să fiţi desăvârşiţi, întregi şi să nu duceţi lipsă de nimic” (Iac. 1:4). Cât de necesar este sfatul divin pentru desăvârşirea noastră — acest Cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu! Ne-am putea imagina că am primit suficientă încercare şi probare care să indice loialitatea faţă de Domnul, faţă de principiile dreptăţii, cu mult înainte de a fi probaţi suficient potrivit standardelor Domnului privind încercarea caracterului. De aceea El ne explică îndurător cât de necesară este răbdarea, ca noi să nu ne mirăm ca de ceva neobişnuit, de încercările de foc ce trebuie să ne încerce (1 Pet. 4:12). Dimpotrivă, El ne arată pe măsură ce creştem în har şi în cunoştinţă şi în capacitatea de a înţelege — că gloria, onoarea şi nemurirea la care a invitat Biserica acestui Veac Evanghelic, sunt atât de înalte, o poziţie atât de măreaţă, încât cei care vor avea parte de acele onoruri trebuie neapărat să se aştepte să fie sever încercaţi şi probaţi, încât absoluta lor loialitate faţă de Domnul şi de principiile dreptăţii Sale — echitate, adevăr, iubire — să fie neîndoielnică.

Caracterele noastre trebuie să devină cristalizate în aceste privinţe, tari ca diamantul, înainte de a fi gata să fim primiţi ca “biruitori” care vor moşteni toate lucrurile, şi vor avea parte de împărăţie şi glorie cu Căpetenia mântuirii noastre. Mai departe El ne arată că, dacă a fost necesar pentru Căpetenia mântuirii noastre să fie ispitit şi încercat, probat şi verificat, este mult mai raţional ca noi, care am fost copii ai mâniei şi îndreptăţiţi doar prin harul Său, să fim în amănunţime verificaţi în privinţa loialităţii noastre.

Apocalipsa 7:3 vorbeste de pecetluirea Credinciosilor cu Adevarul Divin , iar aceea pecetluire este conditia finala cred eu si anume cand Credinciosii vor fi fost si incercati .

Tot acest proces foarte complex al Tatalui Ceresc are ca si scop Cristalizarea si stabilizarea Caracterului ( sa se dovedeasca clar tuturor fiintelor din Univers ca acel credincios nu va ceda indiferent de conditii , iar acest fapt,  amintirile noastre si experientele noastre o spun din plin )

Domnul sa ne ajute sa constientizam acest Mare Adevar pe cat posibil in fiecare moment al vietii noastre !

Lupta Buna in Domnul Nostru sa avem, pe baza tuturor Promisiunilor minunate !