Timotei a fost sfătuit să fie un exemplu în curăţie. „Curăţiţi-vă, cei care purtaţi vasele Domnului!” (Isaia 52:11). După cum preoţii şi leviţii tipici au fost sfătuiţi să se spele şi să se menţină curaţi continuu, tot aşa poporul de astăzi al Domnului, preoţii, leviţii spirituali, trebuie să fie curaţi, puri în cuvânt, fapt şi gând. Oricine nu este curat în gândurile sale, este foarte posibil să fie impur, necurat în fapte şi cuvinte. Din inimă iese impuritatea. O persoană cu minte impură ar putea otrăvi minţile multora.

Impurităţii i s-ar putea da un sens restrâns sau larg, după cum ar indica împrejurările. În sensul larg, ar fi necurăţie, lipsă de onestie, nesinceritate, în general. Dar în toate sensurile apostolul Pavel a vrut ca Timotei să fie un vrednic exemplu, aşa încât toţi cei care-l vedeau să ştie cum să se poarte. Apostolul a exprimat în privinţa lui Timotei aceeaşi dorinţă pe care a exprimat-o în privinţa Bisericii întregi — să umble cum a umblat apostolul, să fie jertfitor cum a fost Sf. Pavel. Aceasta nu era o atitudine fariseică — „Eu sunt mai sfânt ca şi voi”. Însă apostolul a demonstrat aceste principii ale dreptăţii în viaţa pe care a trăit-o, şi el voia ca Timotei să facă acelaşi lucru.

Aceste trăsături de caracter enumerate aici de către apostol trebuie manifestate — nu numai de către bătrânii şi învăţătorii Ecclesiei, ci de către toţi cei care au făcut aceeaşi declaraţie, că sunt ucenicii lui Cristos. În ceea ce priveşte poziţia noastră în faţa lui Dumnezeu, noi suntem toţi fraţi unii cu alţii; şi fiecare din aceşti fraţi trebuie să caute a copia pe Fratele mai mare, Domnul nostru Isus. Fiecare să caute a fi un model pentru toată turma lui Dumnezeu.