Vaticanul a anuntat miercuri ca va semna in curand un tratat ce include recunoasterea “statului Palestina“. Gestul Vaticanului da greutate simbolica demersului palestinian de a strange sustinere internationala pentru crearea unui stat, ocolind negocierile blocate cu Israelul.

Liderii palestinieni au salutat anuntul Sfantului Scaun, apreciind ca are o importanta deosebita, daca se ia in calcul popularitatea papei Francisc. Pentru israelieni insa este o lovitura emotionala, de vreme ce Francisc are o relatie stransa cu evreii, iar crestinii sunt sustinatorii lor de baza, scrie New York Times.

“Vaticanul nu este doar un stat. Vaticanul reprezinta sute de milioane de crestini in intreaga lume, inclusiv palestinieni, si decizia are o ampla semnificatie morala”, a spus un oficial din Externele palestiniene.

Ministerul de Externe israelian s-a declarat insa dezamagit de decizia Vaticanului si a apreciat ca recunoasterea “nu va avansa procesul de pace”.

In ultima prioada, unii lideri ai lumii au pus sub semnul intrebarii angajamentul premierului israelian Benjamin Netanyahu fata de solutia cu doua state la conflictul israeliano-palestinian.

De la colapsul negocierilor mediate de americani, in urma cu 13 luni, palestinienii au lansat o campanie diplomatica pentru a obtine recunoasterea, dupa ce in 2012 au obtinut statutul de non-stat membru observator ONU.

Majoritatea celor 135 de natiuni ce au recunoscut Palestina au facut-o in 1988, dupa ce statul a fost proclamat de Organizatia pentru Eliberarea Palestinei. Suedia a recunoscut statul in octombrie anul trecut si in ultimele luni mai multe parlamente, britanic, francez, spaniol si irlandez, au adoptat rezolutii care solicita guvernelor lor sa procedeze la fel.